Zonneglazen

Zonnebrillen op sterkte zijn er ook in verschillende uitvoeringen. Je kunt de zonneglazen veelal bestellen in zowel unifocaal als multifocaal.

Er zijn verschillende typen zonnebrilglazen:

  • Unitint
  • Meekleurend
  • Polariserend
  • Zonneglazen met spiegelcoating

Zonneglazen kunnen vrijwel in elke kleur gemaakt worden. Veel opticiens sturen de zonneglazen die al in een bril zaten mee naar de glasfabrikant, zodat deze de zonneglazen op sterkte volledig op kleur kan namaken.

In het standaardpakket zitten verschillende soorten kleuren. Deze worden ook wel unitint zonneglazen genoemd; dat houdt in: 1 kleur in 1 glas (dus geen spiegelcoating of degradé). Op deze glazen kun je een ontspiegelende laag laten aanbrengen, zodat er minder weerkaatsing is van het daglicht.

Functionele kleuren zonneglazen

De glazen van een zonnebril zijn gekleurd om minder helder licht door te laten. Zonneglazen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Elke kleur heeft zijn eigen functie, omdat de verschillende tinten invloed hebben op wat je uiteindelijk waarneemt. Sommige kleuren zijn geschikter voor bepaalde toepassingen dan andere. Wel worden kleuren door een zonnebril met gekleurde glazen altijd iets minder intens waargenomen. Hieronder vind je de meest voorkomende kleuren en hun eigenschappen en toepassingen op een rij:

Grijs: Grijze glazen hebben als voordeel dat ze weinig of geen kleurverandering geven. Bovendien laten ze alle kleuren licht door. Dit maakt dat grijze glazen heel breed toepasbaar zijn.

Grijsgroen: Grijsgroene glazen laten veel kleuren door, gele en blauwe tinten worden licht gefilterd.  De kleurwaarneming is wat koel, maar vrij natuurlijk. Schaduwen worden iets minder donker en ook de schittering neemt iets af. Grijsgroene glazen zijn hierdoor erg geschikt voor mensen die veel in de natuur doorbrengen.

Bruin: Bruine glazen filteren vooral het blauw van de hemel uit. Ze maken de kleurwaarneming wat warmer. Je kunt dit vergelijken met verlichting door gloeilampen. Ze verbeteren het contrast en de dieptereceptie, wat erg belangrijk is voor het inschatten van afstanden. Het beeld is rustig omdat blauw licht fel kan reflecteren op sneeuw en natte oppervlakken reflecteren. Bruine glazen zijn ideaal als er fel zonlicht is, maar ze kunnen je wel iets minder alert maken.

Geel/oranje: Geel/oranje glazen filteren het blauw uit het licht. Hierdoor zie je scherper en met meer contrast. Omdat ze vrij veel licht doorlaten zijn ze niet zo geschikt bij fel zonlicht, maar wel bij nevel, mist of een ochtend- of avondzonnetje. Ze worden vooral gebruikt als het zien van diepte buiten belangrijk is, zoals bij (winter)sport.

Rood: Rode glazen zorgen in de sneeuw voor meer contrast en scherpte, wat ze ideaal maakt voor de wintersport. Ze zijn niet zo geschikt om fel zonlicht tegen te houden.

Andere kleuren
Andere kleur brillenglazen (zoals roze, paarse, blauwe en turquoise), zijn vooral esthetisch bedoeld. Vaak houden ze niet zo veel licht tegen omdat ze niet zo donker zijn. Als ze wel wat donkerder zijn, zijn ze vaak minder geschikt om te dragen tijdens het autorijden omdat je de kleuren van o.a. verkeerslichten niet meer goed kunt onderscheiden. Blauwe glazen worden soms wel ingezet bij het overwinnen van een jet lag, omdat ze je wat wakkerder (alerter) maken.

Degradé


Zonneglazen zijn ook verkrijgbaar in degradé uitvoering; dat wil zeggen dat het glas bovenin donkerder van kleur is dan aan de onderkant. De kleuren lopen in elkaar over, en dat is vooral esthetisch bedoeld: het staat mooi in bepaalde typen brillen, maar het heeft verder geen echte functie.

Meekleurende glazen (Fotochromische glazen)

Er zijn ook brillenglazen die meekleuren: deze glazen worden donkerder naarmate er meer (UV-)licht is. Hierdoor is de bril een zonnebril als dat nodig is, en transparant als het minder licht is. Er zijn verschillende producenten van deze brillenglazen, maar fabrikanten gebruiken vaak de technologie van het merk Transitions.

Er zitten wat beperkingen aan de techniek. Daarom zijn meekleurende glazen vooral geschikt voor plaatsen met een gematigd klimaat.

Voordeel meekleurende glazen:

  • Met meekleurende glazen heb je geen aparte zonnebril nodig

Nadelen meekleurende glazen:

  • In de auto kan de bril onvoldoende donker worden doordat autoruiten de Uv-straling gedeeltelijk tegenhouden.
  • Ook reageren de glazen niet onmiddellijk; het duurt het ongeveer een halve minuut voordat de donkerte voldoende veranderd is. Het weer helder worden duurt nog langer. Pas na zo’n 6 minuten is de bril geen zonnebril meer.
  • De meekleuring is afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer het is, hoe minder donker de glazen worden. Dat is jammer, want juist bij hogere temperaturen is er meestal ook meer zon, je zou dan liever een zonnebril met donkerdere glazen willen.

Bij lagere temperaturen worden meekleurende glazen donkerder. Als het koud is en enigszins bewolkt, kunnen de glazen wat aan de donkere kant zijn. Op wintersport daarentegen, als het lekker zonnig is, is dit juist wel weer fijn.

Polariserende zonneglazen

De polariserende zonneglazen bieden je ogen meer bescherming dan een traditionele zonnebril. Deze glazen filteren namelijk de lichtgolven die schittering veroorzaken en laten op deze manier alleen het licht door dat je ogen eenvoudig kunnen verwerken.

Deze glazen zijn ontworpen voor echte buitenmensen. Ze zijn ideaal voor:

  • Sportieve activiteiten zoals winter- en watersporten
  • Voor mensen die gevoelig zijn voor licht
  • Voor weggebruikers op zonnige dagen of met een nat wegdek
  • Vissers: doordat de glinstering van de zon gefilterd wordt, kun je dieper in het water kijken

Ben je op zoek naar zonneglazen die hinderlijke en soms gevaarlijke reflecties kunnen voorkomen? Dan zijn polariserende zonneglazen erg geschikt.

Polariserende brillenglazen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Grijs, grijsgroen en bruin zijn het meest gebruikelijk.

Spiegelzonneglazen


De meest gebruikelijke kleuren voor spiegelzonneglazen zijn goud, zilver en blauw. Het aanbod verschilt per merk, maar er is meestal sprake van een basiskeuze uit verschillende kleuren die aangevuld kunnen worden met spiegelcoating.