Multifocale brillenglazen, wat zijn multifocale brillenglazen. Waar kan ik terecht voor een multifocale bril?
Multifocale brillenglazen, wat zijn multifocale brillenglazen. Waar kan ik terecht voor een multifocale bril?

Multifocale brillenglazen

Multifocale brillenglazen worden ook wel Varifocus, Varifocaal, of Varilux glazen genoemd. Dit zijn allemaal merknamen van verschillende leveranciers, waarvan de laatstgenoemde de bekendste is (van leverancier Essilor).

Meerdere sterktes in 1 glas


In multifocale brillenglazen zit een bijzondere techniek; er zitten namelijk meerdere sterktes in 1 glas. Dit zie je niet van de buitenkant, omdat de verschillende sterktes onzichtbaar overlopen. Het voordeel van meerdere sterktes in 1 brillenglas is dat je op alle afstanden scherp kunt kijken: zowel veraf als dichtbij. Ook op de tussenafstand kun je scherp zien, hoewel dit in veel gevallen iets beperkter is.

Gewenningsgarantie

Bij een multifocaal brillenglas kijk je bovenin het glas door de sterkte voor veraf. Onderin het glas kijk je door het glas waar de leessterkte zich bevindt. Omdat brildragers in het begin mogelijk aan dit type glazen moet wennen, geven veel bekende merken een gewenningsgarantie voor multifocale glazen.

Er zijn verschillen in de grootte van de kijkgebieden tussen verschillende typen glazen. Bij een betere kwaliteit multifocale glazen kun je beter opzij kijken. Glazen die speciaal op maat gemaakt zijn, bieden het grootste totale gezichtsveld en kijken daardoor het prettigst.

De grootte van het montuur heeft een belangrijke invloed op hoe prettig multifocale glazen kijken. Een klein of niet al te hoog montuur vraagt meer gewenning en kijkt vermoeiender omdat het brillenglas kleiner is. Daardoor is de overgang in het gebied van veraf naar dichtbij kijken simpelweg ook kleiner.

Aan de randen van multifocale brillenglazen wordt het beeld in meer of mindere mate wat uitgerekt. Omdat je bij multifocale glazen meer dan bij enkelvoudige glazen langs de randen van de glazen kijkt, kan deze vervorming van het beeld storend zijn. Hoe storend dat is, hangt af van de optische kwaliteit van de glazen en van het type multifocaal.

Multifocale bril op maat

Op Kieshelder.nl kun je verschillende soorten multifocale glazen berekenen. Tegenwoordig zijn er ook multifocale brillenglazen die volledig op maat worden gemaakt. De betere optiekzaken hebben speciale meetapparatuur aangeschaft, om te kunnen meten hoe je ogen bewegen in de bril zodat het glas daar volledig op kan worden aangepast. Op deze manier heb je de minste vertekening en kijk je het meest ontspannen. Het is dus van belang dat je een professionele optiekzaak uitkiest die alles van a tot z goed kan opmeten. Het begint bij een goede oogmeting, een goed passend montuur, en het inmeten van de multifocale brillenglazen. Dit proces luistert heel nauw en is dan ook alleen voorbehouden aan een zelfstandige gekwalificeerde opticien. Alle optiekwinkels die bij Kieshelder.nl zijn aangesloten hebben gekwalificeerd personeel en de juiste apparatuur om deze bijzondere brillenglazen aan te meten.

Multifocale brillenglazen die op maat worden gemaakt houden in sommige gevallen ook rekening met het verschil in sterkte tussen beide ogen. Zodat je ongedwongen en ongehinderd door de glazen kan kijken.

Er zijn op het moment nieuw, innovatieve technieken die het mogelijk maken om door het juiste deel van het glas te kijken zonder dat je je hoofd beweegt. Dit zijn de beste multifocale brillenglazen die er momenteel op de markt te verkrijgen zijn.