Dikte van brillenglazen
De dikte van brillenglazen is ook afhankelijk van de sterkte, van de grootte van het brilmontuur en van de gekozen brekingsindex. Heb je een hoge sterkte zowel in plus of in min, dan is het noodzakelijk om de juiste dikte van de glazen te kiezen. Dit wordt uitgedrukt in brekingsindex. Hoe hoger het getal van de brekingsindex, hoe dunner de glazen. Bij een hogere sterkte en een lage brekingsindex, krijg je een minder fraai resultaat. Standaard glazen hebben een brekingsindex van 1.5. Dit staat voor een kunststof materiaal dat ook minder hard is. Daarnaast is de sterkte van de glazen het meest zichtbaar. Dat uit zich in dikkere randen bij een minsterkte tot aan een dikker midden bij plus-sterktes. Naarmate de sterkte hoger wordt, zijn er ook ringen zichtbaar in het glas.
De meest verkochte glazen hebben een brekingsindex van 1.6 of 1.67. Bij een brekingsindex van bijvoorbeeld 1.67 zijn de brillenglazen van nature al vlakker. En dus ook dunner. Wanneer je sterkte hoger is dan is het mooier om glazen van een hogere brekingsindex aan te schaffen. Het voordeel is ook dat de glazen veel lichter zijn. De glazen met een brekingsindex van minimaal 1.6 zijn ook weer geschikt om in een ‘glasbril’ te verwerken. Vaak worden er in deze type brillen in de glazen geboord of gegroefd. Dit materiaal is taaier dan een 1.5 glas zodat deze glazen zicht uitstekend lenen om in glasbrillen of nylor (half randloze) brillen te laten verwerken. Op de filterpagina vind je deze verschillen in prijs (en ook in merk).
Glazen van een hogere brekingsindex zijn vaak ook Asferisch geslepen. Dat wil zeggen dat ze veel vlakker zijn. Glazen met een lage brekingsindex zijn sferisch geslepen. Deze zijn meer ‘bolvormig’.
Samengevat zijn glazen met een hogere brekingsindex (1.6 of hoger):
- Fraaier bij een hoge sterkte dan glazen met een lage brekingsindex
- Lichter
- Geschikt om in een ‘glasbril’ te verwerken
- Vlakker en minder bolvormig
- Dunner