Hooikoorts (Pollinose/ Seizoensgebonden rhinitis)
Een van de meest voorkomende allergieën in Nederland is hooikoorts: naar schatting hebben 1,5 miljoen Nederlanders er last van. Heb je hooikoorts dan ben je allergisch voor sommige pollen. Pollen zijn voortplantingscellen van grassen, planten en bomen. Deze superkleine stuifmeelkorreltjes drijven met de wind mee en verspreiden zich kilometers door de lucht op warme, winderige dagen kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Je afweersysteem reageert als de pollen op het neusslijmvlies, op de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen door IgE te produceren, die de pollen tegenwerkt. IgE is een stof die zich op de mestcellen vastzet.
Mestcellen komen met name voor in de luchtwegen en longen. Deze mestcellen bevatten stoffen, waaronder histamine, die gevaarlijke indringers onschadelijk kunnen maken. Als er nieuwe pollen op het slijmvlies komen, laat de IgE de mestcel los om de indringers aan te vallen. Hierdoor scheurt de wand van de mestcel kapot en komt er histamine vrij. Dit veroorzaakt de hooikoortsverschijnselen.
Histamine zorgt voor het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd en antistoffen worden aangevoerd. Ons lichaam waarschuwt ons met pijn en jeuk dat er iets aan de hand is. Maar bij een overmatige of ongewenste histaminereactie wordt er een teveel aan histamine aangemaakt. Hierdoor raken de slijmvliezen van de ogen, neus en keelholte geïrriteerd, worden ze rood en zwellen op. Ook ontstaat er een overmatige slijmproductie.
Symptomen van hooikoorts zijn:
- Jeukende, branderige ogen, die voortdurend tranen
- Loopneus
- Rode en gezwollen oogleden.
- Verstopte neus.
- Koortsig gevoel.
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Benauwdheid (het gevoel dat er weinig zuurstof in de lucht zit)
- Hoesten en een pijnlijke keel.
- Jeukend gehemelte.
Oorzaken van hooikoorts:
- Erfelijke aanleg: als één van je ouders hooikoorts heeft heb je 30 procent kans om het ook te ontwikkelen, als beide ouders er last van hebben, heb je 50 procent kans
- Blootstelling aan allergenen: boosdoeners zijn met name het stuifmeel van de berk, de els en de hazelaar en sommige grassen.
- Omgevingsfactoren: zoals warm, droog en winderig weer, fijnstof, (mee)roken.
Behandeling van hooikoorts
Wat je zelf kunt doen:
- Probeer de luchtvochtigheid tussen de 40-60 procent te houden
- Houd ramen en deuren dicht bij warm en vochtig weer
- Draag buiten een zonnebril
- Droog wasgoed niet buiten
- Sporten of wandelen in de ochtend/ na een regenbui
- Kies een vakantiebestemming aan zee of in de bergen
Er zijn drie behandelmogelijkheden:
- Vermijden van allergenen (zie bovenstaande adviezen)
- Medicijnen: antihistaminica (in tabletvorm, oogdruppels of neusspray) en corticosteroïden, of een combinatiepreparaat van deze twee
- Immunotherapie: hierbij wordt een allergeen een langere tijd toegediend waardoor het immuunsysteem er minder gevoelig voor wordt. De behandeling vindt meestal plaats in het ziekenhuis.