Signalen oogmigraine. Wat zijn de symptomen van oogmigraine? Oogmigraine verschijnselen. Is oogmigraine gevaarlijk?Gaat oogmigraine vanzelf over?
Signalen oogmigraine. Wat zijn de symptomen van oogmigraine? Oogmigraine verschijnselen. Is oogmigraine gevaarlijk?Gaat oogmigraine vanzelf over?

Pijn aan de ogen

Pijn aan de ogen hoeft niets ernstigs te betekenen, maar is wel altijd een teken dat er iets aan de hand is. Er zijn twee verschillende vormen van oogpijn: oculaire en orbitale pijn. Het woord ‘oogpijn’ is over het algemeen een ruim begrip en open voor interpretatie. Sommige mensen beschrijven het als pijn in hun ogen, rond hun ogen of pijn achter de ogen. Het kan om een stekende, kloppende, of brandende pijn gaan en de pijn kan zowel mild als ernstig zijn. Sommige mensen ervaren het alsof er ‘iets’ in het oog zit. In de meeste gevallen is het verstandig om met pijn in de ogen naar de huisarts te gaan.

Oorzaken van oogpijn

 • Uitdroging van het hoornvlies: door vermoeidheid of verminderde traanproductie
 • Conjunctivitis: Hierbij is het slijmvlies van het binnenste ooglid en het slijmvlies dat de oogbol bedekt ontstoken door een virus, bacterie of allergie
 • Styes (Chalazion), ook wel strontje genoemd. De oorzaak is meestal een verstopt talgkliertje. Het ooglid is vaak ook gezwollen. Dit kan zelfs pijn geven die uitstraalt naar het hoofd en het ooglid kan zeer pijnlijk om aan te raken.
 • Blefaritis: is een ooglidrandontsteking. veroorzaakt pijn rond de oogleden.
 • Krasjes op het hoornvlies/ zweren: Een beschadigd hoornvlies geeft heftige pijn
 • Chemische brandwond: veroorzaakt door een flitsend licht, of blootstelling aan chemicaliën. Dit kan zeer pijnlijk zijn

Oorzaken van orbitale oogpijn (pijn achter of in het oog):
Orbitale pijn wordt meestal veroorzaakt door een ziekte aan het oog en geeft vaak een diepe, doffe pijn achter of in het oog. Enkele ziekten die orbitale pijn kunnen veroorzaken zijn:

 • Glaucoom: bij acuut glaucoom ontstaat er een hoge druk achter de ogen.
 • Migraine: geeft pijn aan de ogen die vaak samengaat met heftige hoofdpijn.
 • Optische Neuritis: is een ontsteking van de oogzenuw die aansluit op de achterkant van het oog. Deze aandoening is zeer pijnlijk en wordt vaak veroorzaakt door een virus of bacterie.
 • Iritis: is een ontsteking van de iris (het gekleurde deel van het oog). Dit kan diepe pijn veroorzaken.
 • Trauma/ ongeval

Behandeling van oogpijn

Wat je zelf kunt doen:

 • Beperk aanraken of wrijven: hierdoor raken de ogen constant geïrriteerd
 • Spoel de ogen met water of een oplossing
 • Neem een pijnstiller

De meeste oorzaken van oogpijn moeten echter worden behandeld met de hulp van een huisarts of oogspecialist. Behandelingen zijn afhankelijk van de ernst van de oogpijn en de desbetreffende onderliggende oorzaak.

Gerelateerde oogonderzoeken

Refractie/ Oogmeting

Een goede, uitgebreide oogmeting uitgevoerd door een kundige opticien of optometrist. In deze oogmeting zal de sterkte bepaald worden, de scherpte van je zicht. Naar aanleiding van dit onderzoek kan de opticien of optometrist een ander oogonderzoek adviseren. Of doorverwijzen naar een oogarts.

Optometrisch onderzoek

In dit onderzoek word de gezondheid van binnenkant en buitenkant van het oog volledig nagekeken: de taak van de optometrist is vaststellen of een oog gezond is; ja of nee. Indien er afwijkingen gezien worden is de volgende vraag: moet er vervolgonderzoek (Glaucoomscreening, Maculadegeneratie onderzoek) gedaan worden, of verwezen worden naar een specialist (orthoptist voor scheelzien, of oogarts voor medische afwijkingen)

De volgende opticiens kunnen u in de buurt helpen

Kies een opticien bij u in de buurt

Kies hieronder een specialist/opticiën in de buurt, waar je voor een vrijblijvend advies gesprek terecht kunt.
Vul hier uw postcode of plaats in: