Gezwollen oogleden
Een gezwollen ooglid komt erg vaak voor, maar kan wel erg vervelend zijn. In de meeste gevallen is het ooglid gezwollen en is er sprake van een gevoelige, rode zwelling van het bovenste en/of onderste ooglid. Vaak is er ook sprake van een infectie in het oog. Soms kan deze zwelling ook gepaard gaan met afscheiding in de hoek van het oog. Als de pijn ernstig is, kun je het beste medische hulp inschakelen. Een dik ooglid heeft vaak een onderliggende oorzaak. Als je deze kent, kun je voorkomen dat de klachten terugkeren.
Een gezwollen ooglid kan pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet.
Oorzaken van pijnlijke, gezwollen oogleden:
Pijnlijke, gezwollen oogleden kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken. Enkele mogelijke oorzaken zijn:
- Infecties: Ooginfecties kunnen vele oorzaken hebben en kunnen zowel viraal als bacterieel zijn. Ook kunnen ze veroorzaakt worden door allergieën of irriterende stoffen.
- Conjunctivitis (bindvliesontsteking): hierbij is het slijmvlies van de ogen ontstoken. Bij een rood oog is er vaak sprake van conjunctivitis. Deze kan veroorzaakt worden door een virus, bacterie of allergie
- Orbital Cellulitis: hierbij is het weefsel dat het ooglid van de oogkas scheidt ontstoken. Dit wordt meestal veroorzaakt door een stafylokok-, streptokok- of schimmelinfectie. Meestal is er ook sprake van koorts, verminderde oogbewegingen en verminderd zicht en uitpuilende ogen.
- Blefaritis (ooglidontsteking): hierbij is er meestal sprake van een (chronische) ontsteking van de ooglidrand. Blefaritis ontstaat meestal door een gebrekkige oog hygiëne, overtollige talgproductie van de ooglidklieren, allergie of een bacteriële infectie. Soms is de oogrand bezaaid met schilfertjes
- Styes: Deze worden veroorzaakt door bacteriële besmettingen in de zweet- of de olieproducerende klieren aan de rand van de wimpers. Dit kan gepaard gaan met pus, zwelling en roodheid.
Oorzaken van niet -pijnlijke, gezwollen oogleden:
- Allergieën
- Bijholteontsteking (Sinusitis): Allergieën kunnen naast irritatie ook ontstekingen van de sinussen veroorzaken.
- Verstopping: Dit is het resultaat van overproductie van vloeistoffen in het oog of een infectie.
- Chalazion (hagelkorrel): een pijnloze zwelling van een talgklier in het ooglid
- Vieze contactlenzen
- Chronische nieraandoening: waardoor de vocht- en zouthuishouding verstoord is
Als je regelmatig last hebt van een gezwollen ooglid, probeer dan na te gaan of je ergens allergisch voor zou kunnen zijn. Als je geen allergie herkent, is er mogelijk sprake van een ernstiger probleem of een oogaandoening, waardoor de zwelling telkens weer ontstaat.
Symptomen van gezwollen oogleden
Gezwollen oogleden worden gaan meestal gepaard met andere symptomen. Deze kunnen zich uiten voor, tijdens of na de zwelling, in de gebieden rond de ogen en oogleden. De symptomen kunnen soms net zo vervelend zijn als het gezwollen ooglid zelf:
- Ontsteking
- Koorts
- Roodheid
- Jeuk
- Tranen
- Zwelling van het gezicht en opgeblazen gevoel
- Verlies van Wimpers
Behandeling van gezwollen oogleden
Wat je zelf kunt doen:
- Niet aanraken en wrijven: hiermee loop je het risico om lichaamsvreemde stoffen of andere bacteriën in je oog te krijgen
- Draag geen make up (ook geen poeder): Deeltjes kunnen door de lucht vliegen en je oogleden nog meer irriteren.
- Tweemaal daags een koude doek of komkommers op de gezwollen oogleden leggen.
- Koud water op het gezicht spatten
- Gaasjes gedrenkt in melk op het ooglid leggen
- Bij de drogist zijn ook oogdruppels te verkrijgen die kunnen helpen om de zwelling te verminderen.
Als je ervoor kiest om medische hulp te zoeken, zal de arts waarschijnlijk (afhankelijk van de oorzaak) speciale oogdruppels voorschrijven of een zalf om de zwelling te behandelen. Bij een bacteriële infectie kan de arts mogelijk ook antibiotica voorschrijven.
Gerelateerde oogonderzoeken
Optometrisch onderzoek
In dit onderzoek word de gezondheid van binnenkant en buitenkant van het oog volledig nagekeken: de taak van de optometrist is vaststellen of een oog gezond is; ja of nee. Indien er afwijkingen gezien worden is de volgende vraag: moet er vervolgonderzoek (Glaucoomscreening, Maculadegeneratie onderzoek) gedaan worden, of verwezen worden naar een specialist (orthoptist voor scheelzien, of oogarts voor medische afwijkingen)