Techniek van de oogmeting. Waar kan ik mijn ogen op laten meten. Goede oogmeting welke optiekazak
Techniek van de oogmeting. Waar kan ik mijn ogen op laten meten. Goede oogmeting welke optiekazak

Oogmeting

Kies je voor helder zicht? Kies dan voor een goede opticien!

Ga voor een oogmeting altijd naar een particuliere optiekzaak die is aangesloten bij Kieshelder.nl Dan weet je zeker dat je te maken hebt met een winkel die jou de verdiende service en aandacht geven en dat ze alle tijd uittrekken voor een betrouwbare, nauwkeurige oogmeting.
Bij prijsvechters doen ze enkel een automatische meting met een autorefractor.
Deze is nooit 100% nauwkeurig. Zeker als je een mooie bril koopt en investeert in goede brillenglazen is een goede oogmeting van belang. De aangesloten optiekzaken voeren de oogmeting met High Tech apparatuur uit, zodat de oogmeting zeer nauwkeurig is. Prijsvechters werken met goedkopere apparatuur, die ook niet altijd goed is onderhouden.

Techniek van de oogmeting

Een opticien start de oogmeting altijd met een autorefractor (apparaat voor infrarood oogmeting). En de opticien meet nauwkeurig de sterkte op die er in de huidige bril zit. Zo kan de opticien het verschil laten zien tussen de sterkte die in de huidige bril zit, en wat de nieuwe sterkte zou moeten worden.

Met een autorefractor kan men de oogafwijking automatisch bepalen. Je kijkt naar een plaatje dat zichtbaar is in het apparaat, en dat langzaam in en uit focus komt: het apparaat zorgt ervoor dat het lijkt alsof het plaatje dichterbij en verder weg is. Het kijkt als het ware in je oog, om te zien bij welke lenscorrectie het beeld scherp op het netvlies staat. Deze meting met de autorefractor geeft de opticien een indicatie van de sterkte en de eventuele cilinderafwijking.

Klassieke oogmeting

Na deze meting past de opticien de klassieke oogmeting (‘visus test’) toe met een letterkaart. Bij deze test kijk je vanaf een vaste afstand naar een verlicht wit vlak of kaart, waar zwarte letters op staan die van boven naar beneden steeds kleiner worden. Er wordt gekeken tot welke regel je de letters nog kunt onderscheiden. Zo meet men de ‘visus’ : het percentage zicht dat je hebt.

Om je oogscherpte te bepalen, stelt de opticien lenzen zodanig in, dat je zoveel mogelijk scherp ziet. De uitkomst hiervan, is de afwijking van je ogen.

Met de rood/groen test (duochrome test) kan bepaald worden of iemand verziend of bijziend is. De werking van de test is erop gebaseerd dat groen licht sterker gebroken wordt dan rood licht. Bij de test krijg je zwarte letters te zien in een rood of groen vlak.

Zijn de zwarte letters op het groene vlak duidelijker zichtbaar? Dan is er sprake van verziendheid en moet er meer plus in het brillenglas verwerkt worden om scherp te zien. Zijn de letters op het rode vlak duidelijker? Dan is er sprake van bijziendheid en moet er meer min komen.

Met de duochrome test kun je ook bepalen of de sterkte in de brillenglazen nog afdoende is. De opticien werkt met een set lenzen die hij zodanig instelt dat je de letters in beide vlakken even scherp ziet.

Vakkundigheid

De particuliere opticien heeft minimaal 4 jaar opleiding genoten om een goede en nauwkeurige ogentest te doen. Bij prijsvechters staan er vaak mensen die slechts een cursus hebben gedaan en hierdoor een heel stuk expertise missen. Wij raden je daarom ten zeerste aan om je ogen bij een gecertificeerde opticien te laten meten.
Kies hier een vakkundige oogmeting