Behandeling ooglidcorrectie, technieken van een ooglidcorrectie. Herstellen van een ooglidcorrectie. Ooglidcorrectie, hoe lang herstel?
Behandeling ooglidcorrectie, technieken van een ooglidcorrectie. Herstellen van een ooglidcorrectie. Ooglidcorrectie, hoe lang herstel?

Ooglidcorrectie (Blepharoplastiek/ Ooglift)

Bij een ooglidcorrectie wordt de overtollige huid van de oogleden chirurgisch verwijderd. Een ooglift kan bestaan uit een bovenooglidcorrectie, een onderooglidcorrectie, of een combinatie van beide.

Waarom kiezen voor een ooglidcorrectie?


Naarmate je ouder wordt, verliest de huid zijn elasticiteit en verslappen de spieren. Dit kan leiden tot een opeenhoping van losse huid die zich als plooien verzamelt in het onderste ooglid. Tegelijkertijd is er verslapping van de spieren onder de huid, waardoor het vetweefsel onder de huid zich makkelijker herverdeelt en de huid kan gaan verzakken. In sommige gezinnen is er een erfelijke aanleg om dit al tijdens de vroege volwassenheid te ontwikkelen.

Het probleem lijkt vaak erger in de ochtend, met name in combinatie met langdurige stress en gebrek aan slaap. Vocht dat zich normaal over het hele lichaam verspreidt, hoopt ’s nachts op in gebieden waar de huid los zit, zoals onder de oogleden. Het gaan hangen van de oogleden is ook een effect van het verouderingsproces en verergert de opeenhoping van de huid in de oogleden. Soms hoopt er zoveel huid op dat de bovenste oogleden over de wimpers gaan hangen en het zicht belemmeren.

Overtollige huid


Een hangend bovenooglid wordt vaak als zeer vervelend ervaren. Een ooglidcorrectie wordt dan ook niet alleen maar om cosmetische redenen uitgevoerd, maar alleen als er ook een medische reden voor is. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Een zwaar gevoel van het bovenooglid
  • Hoofdpijn omdat het oog geforceerd open moet worden gehouden
  • Een beperkt gezichtsveld omdat hier overtollige huid voorhangt
  • Bovenooglid geeft een plakkend gevoel
  • Opbrengen van oog make-up brengt problemen met zich mee
  • Cosmetische problemen: de overtollige huid wordt als minder mooi ervaren

Wat kan er gedaan worden?


Een ooglid reductie (ooglidcorrectie) verwijdert de overtollige huid en het vet. Hiermee vermindert ook de ochtendzwelling. Soms is het alleen nodig om de huid te verwijderen, soms de huid èn het vet en soms alleen het vet. Als men alleen het vet verwijdert, volstaat er ook een alternatieve techniek: trans conjunctieve blepharoplastiek. Hierbij wordt een incisie gemaakt in het onderste ooglid (en dus niet in de huid), waardoor er geen kans op littekenvorming is.

Gerelateerde oogonderzoeken

De volgende opticiens kunnen u in de buurt helpen

Kies een opticien bij u in de buurt

Kies hieronder een specialist/opticiën in de buurt, waar je voor een vrijblijvend advies gesprek terecht kunt.
Vul hier uw postcode of plaats in: