Opties brillenglazen

Er zijn verschillende soorten coatings voor brillenglazen. De coatings kunnen op bijna alle brillenglazen worden aangebracht en hebben allemaal een eigen functie.
Bekijk hier de verschillende coatings op Kieshelder.nl

Ontspiegeling (Antireflectie- laag)


Glas weerkaatst van nature licht. Een ontspiegelende laag is vooral bedoeld om spiegelingen uit het beeld dat je ziet weg te houden: het voorkomt dat dit weerkaatste licht je zich belemmert. Hierdoor zie je meer contrast en heb je een helderder beeld. Het maakt het glas ook doorzichtiger, zodat er meer licht doorgelaten wordt. Daarnaast zien anderen jouw ogen ook beter.

Om beter te ontspiegelen worden meerdere lagen toegepast. Er zijn meerdere soorten coatings voor ontspiegeling, die ieder een eigen kleur hebben. De eenvoudigste ontspiegelingslagen hebben een blauwe of blauwpaarse zweem. De iets geavanceerdere zijn groenig of goudkleurig. Dit zijn verschillen die je aan de buiten kant van het glas kan waarnemen wanneer je de brillenglazen iets meer in het licht houdt.

Kraswerende laag


Een kras werende laag is erg belangrijk voor brillenglazen: krasjes kunnen je zicht wazig maken en belemmeren en daarnaast bederven krassen het uiterlijk van je bril. Een hardingslaag zorgt ervoor dat de brillenglazen minder snel krassen. Het voordeel van een goede kras werende laag is dat de brillenglazen lang helder en scherp blijven. Deze optie is er in verschillende varianten: van een enkele hardingslaag tot een super krasbestendige laag. De laatste is uiteraard vele malen ‘harder’. Als je kiest voor de beste kraswerende laag, dan zijn er vaak ook automatisch andere opties inbegrepen.

Waterafstotende laag


Deze laag zorgt ervoor dat je altijd een scherp zicht behoudt als het regent, omdat de druppels heel gemakkelijk van het glas afglijden. Deze coating is vaak alleen verkrijgbaar in combinatie met een goede ontspiegelende laag en kras werende laag.

Vuilafstotende laag


Als je brillenglazenzijn ontspiegeld, zie je sneller ‘vette vingers’ op je brillenglas. Veel merken hebben daarom een nieuwe coating beschikbaar waardoor het vuil minder snel hecht op het brillenglas. Hierdoor hoef je je glazen minder snel schoon te maken en heb je dus ook langer een scherper zicht. De vuilafstotende laag is meestal alleen mogelijk in combinatie met de meest luxe ontspiegelende laag.

Antistatische laag


Brillenglazen trekken ook vaak stof aan. Als je een antistatische coating laat aanbrengen, vallen de stofdeeltjes makkelijk van je brillenglazen en hoef je ze dus minder snel schoon te maken. Zo houd je langer een helder zicht. Deze laag kun je meestal alleen laten aanbrengen in combinatie mogelijk met de meest luxe ontspiegelende laag.

Blauwfilter


Dit is een extra coating die het blauwe licht van je tablet of iPhone filtert. Beeldschermen stralen namelijk een hoge intensiteit blauw licht uit. Dit zit van nature ook in daglicht en helpt ons om wakker te blijven. Als je ogen te veel blootgesteld worden aan blauw licht kan dit nadelige gevolgen hebben: je kunt wazig gaan zien, brandende ogen krijgen en zelfs last krijgen van slapeloosheid. Blue Filter neutraliseert het blauwe licht, dat door beeldschermen wordt uitgestraald. Zo krijgen je ogen meer rust en zullen ze minder snel tranen.

Uv-filter op normale brillenglazen


Schade aan de ogen door te veel licht komt voornamelijk door de ultraviolette straling in het zonlicht. Deze Uv-straling kan ontsteking van het hoornvlies veroorzaken (sneeuwblindheid of “lasogen”) en, op de lange termijn, staar (cataract). Gewone brillenglazen en zonnebrillen houden UV in verschillende mate tegen. Wil je een hele goede bescherming hebben tegen de schadelijke gevolgen van de zon voor je ogen? Er is tegenwoordig voor een kleine meerprijs een Uv-filter beschikbaar voor gewone brillenglazen.

Uv-straling op zonnebrillenglazen


Uv-straling wordt bij veel zonnebrillen geblokkeerd. De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding, maar de kleur zegt niets over de Uv-bescherming: een donkerder glas wil dus niet zeggen dat het Uv-licht gefilterd wordt. Als er op een zonnebril “UV 400” of 100% UV vermeld staat, dan biedt deze voldoende bescherming.

De norm houdt in dat er meer dan 99.5% van de straling tussen 280 nm en 400 nm (UV-A en UV-B) geblokkeerd moet worden. Alle zonnebrillenglazen die we op kieshelder.nl laten zien zijn zeer goed beschermd tegen deze schadelijke stralen.