Gezwollen ooglid, oorzaak van gezwollen oogleden, wat kan ik doen tegen gezwollen oogleden. Hoe werkt het oog, anatomie van het oog, hoornvlies, netvlies, ooglens
Gezwollen ooglid, oorzaak van gezwollen oogleden, wat kan ik doen tegen gezwollen oogleden. Hoe werkt het oog, anatomie van het oog, hoornvlies, netvlies, ooglens

Oogafscheiding

Afscheiding van ogen


Oogafscheiding kan een natte, plakkerige substantie zijn, maar ook droog en korsterig. Dat hangt af van hoeveel vocht er is verdampt. Het is een combinatie van huidcellen, slijm, olie en ander vuil dat zich meestal tijdens de slaap ophoopt in de ooghoek. Het is vaak gelig van kleur (pus). Soms kun je het gevoel hebben dat je oog ‘dichtgelijmd’ zit. Oogafscheiding maakt deel uit van het natuurlijke afweersysteem en is meestal tijdelijk en onschuldig van aard. Als het langer aanhoudt, is het advies om medische hulp in te schakelen. In sommige gevallen ligt er een ernstigere oorzaak aan ten grondslag, maar vaak is er wel een goede behandeling mogelijk.

Oorzaken van oogafscheiding

 • Bacteriën: bacteriën (als gevolg van make up of een vette huid) kunnen in de slaap de weg naar het oog gevonden hebben.
 • Blefaritis: een ontsteking van de ooglidrand
 • Make up
 • Griep of verkoudheid
 • Verkeerd gebruik van contactlenzen
 • Allergieën: een dunnere oogafscheiding kan het gevolg zijn van allergieën, meestal verdwijnen deze klachten zodra de irriterende factoren ook verdwijnen.
 • Pollen, windvlagen en droge ogen: kunnen leiden tot een irritatie van de ogen wat ook oogafscheiding als gevolg kan hebben.

Ernstige oorzaken van oogafscheiding zijn o.a.

 • Conjunctivitis: een ontsteking of infectie van het vlies van de oogleden (de conjunctiva)
 • Cornea Ulcus (een hoornvlieszweer): een open wond in de buitenste laag van het hoornvlies, meestal veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten

Beide oorzaken kunnen leiden tot ernstige oogproblemen, dus als er naast oogafscheiding sprake is van pijn, zwelling en mogelijke visuele veranderingen, dan moet je contact opnemen met een arts.

Behandeling van oogafscheiding


Wat je zelf kunt doen:

 • Een warm washandje tegen het oog houden kan helpen als de ogen ‘dichtgeplakt’ zitten door de oogafscheiding. De oogafscheiding wordt soepeler door de warmte, waardoor je de ogen makkelijker kunt openen.
 • Gooi verontreinigde cosmetica weg: Make up die je voor en ten tijde van de ooginfectie gebruikt hebt, kan nog sporen van de infectie bevatten kan er zo voor zorgen dat de infectie terugkomt. Sterker nog: het is de belangrijkste oorzaak van een (terugkerende) ooginfectie.

Als je medische hulp inschakelt zal een arts meestal oogdruppels of antibiotica voorschrijven om de ooginfectie te bestrijden en de oogafscheiding te verminderen.

Gerelateerde oogonderzoeken

De volgende opticiens kunnen u in de buurt helpen

Kies een opticien bij u in de buurt

Kies hieronder een specialist/opticiën in de buurt, waar je voor een vrijblijvend advies gesprek terecht kunt.
Vul hier uw postcode of plaats in: