Ontstoken ogen
Ontstoken ogen komen erg vaak voor: bijna iedereen krijgt in zijn leven minimaal één keer last van een oogontsteking. Meestal begint het met een geïrriteerd gevoel en gaat het oog tranen en jeuken. Binnen korte tijd kan het oog knalrood worden en flink ontstoken raken. Meestal is er sprake van een conjunctivitis, waarbij het slijmvlies dat het buitenste laagje van de oogbol en de binnenste laag van het ooglid vormt, ontstoken raakt. Het oog wordt rood omdat de bloedvaatjes, die je normaal nauwelijks ziet, uitzetten. Ook je ooglid kan ontstoken zijn. Een ontstoken oog is heel vervelend: het kan erg pijnlijk zijn en ook je andere oog kan besmet raken. Het is meestal echter geen aandoening om je heel erg ongerust over te maken: onder normale omstandigheden geneest het oog vanzelf binnen enkele dagen.
Symptomen van ontstoken ogen
- Een ontstoken oog ziet er rood uit. Normaal gesproken is de oogbol wit, bij een ontstoken oog is de oogbol rood.
- Prikkend en branderig gevoel.
- Jeuk
- Zwelling
- Het gevoel alsof er ‘iets’ in het oog zit.
- In de ochtend kunnen je ogen dichtgeplakt zitten.
- Tranen
- Gevoeligheid voor licht.
- Afscheiding: Bij een virusinfectie is de afscheiding wat waterig en slijmerig, als er sprake is van een bacterie komt er geelgroene afscheiding uit het oog (pus).
Bij hevige symptomen als ernstige pijn en snelle gezichtsvermindering is het verstandig om de huisarts te raadplegen.
Oorzaken van ontstoken ogen
- Een infectie door een virus of bacterie is de meest voorkomende oorzaak van een ontstoken oog. Bij een virale oogontsteking ben je vaak ook verkouden. Het verkoudheidsvirus slaat dan op je ogen. Een bacteriële ooginfectie wordt meestal veroorzaakt door de pneumokok, de stafylokok, of de haemophilis influenza.
- Schimmels en parasieten
- Allergie/ Hooikoorts: een allergische reactie zoals hooikoorts hebben geïrriteerde ogen tot gevolg.
- Slechte hygiëne: Ogen die niet schoon en hygiënisch zijn, raken eerder besmet.
- Vuiltje of splinter in het oog
- Rokerige, droge of stoffige omgeving
- Droge ogen syndroom: door een gebrek aan traanvocht raken de ogen geïrriteerd.
- Lenzen: Door de contactlenzen is er minder zuurstof beschikbaar voor de ogen. Daarnaast moeten lenzen altijd worden gereinigd met speciale lenzenvloeistof om ooginfecties te voorkomen.
- De zon: Je ogen zijn erg gevoelig en kunnen niet tegen het felle licht. Als je lang in de zon kijkt zonder bescherming, zullen je ogen letterlijk verbranden.
Behandeling van ontstoken ogen
Wat kun je zelf doen bij ontstoken ogen:
- Niet wrijven: De ogen raken zo meer geïrriteerd en er komt mogelijk meer vuil in de ogen. Het kan ook gebeuren dat je hierdoor het andere oog besmet.
- Goede hygiëne: Probeer besmetting te voorkomen door je eigen handdoek te gebruiken en je handen goed te wassen.
- Maak je oog een paar keer per dag schoon met een watje met lauwwarm (kraan)water. Strijk het watje van de buitenste naar de binnenste ooghoek.
- Draag geen contactlenzen totdat de ontsteking over is.
- Gebruik geen make up, dit kan de genezing belemmeren.
- Kunsttranen geven verlichting bij droge ogen
Meestal verdwijnt een oogontsteking na ongeveer vier dagen. Als dat niet het geval is, ga dan naar je arts. Een arts schrijft dan, afhankelijk van de oorzaak, oogdruppels, zalf of antibiotica voor.
Gerelateerde oogonderzoeken
Contactlenscontrole
Wanneer je harde of zachte lenzen draagt kun je een controle laten uitvoeren om te checken of je lens nog mooi passend is voor jouw oog. In dit onderzoek wordt ook de sterkte onderzocht en wordt er gekeken of je huidige contactlens nog toereikend is voor jouw sterkte.