Onderhoudstips voor je bril. Hoe houd ik mijn bril mooi? Krassen op je brillenglas voorkomen. Hoe moet ik mijn bril reinigen?
Onderhoudstips voor je bril. Hoe houd ik mijn bril mooi? Krassen op je brillenglas voorkomen. Hoe moet ik mijn bril reinigen?

Onderhoud van je bril

Reiniging 

Je bril en je brillenglazen komen elke dag in aanraking met stof, crèmes, stylingproducten en transpiratievocht. Hierdoor wordt de bril niet alleen vies, met name het zout in transpiratievocht zorgt voor corrosie en dat tast metalen en kunststoffen aan. Hierdoor blijft de coating niet intact en kan de bril gaan verkleuren. Titanium brillen hebben hier minder last van, maar ook bij deze brillen kan de verf of coating verkleuren door zout. Maak dus niet alleen je brillenglazen schoon, maar ook je bril!


Dagelijkse reiniging
:
Om het dagelijks vuil en harde stofdeeltjes van de glazen te spoelen kun je je bril het beste elke dag onder de kraan afspoelen met koud of lauwwarm water. Zijn de brilglazen vettig? Gebruik dan een milde zeep of liever een speciale brilspray om deze vetresten te verwijderen. Gebruik hiervoor nooit afwasmiddel of andere agressieve zeep, zoals zeep op citroenbasis.

Periodieke, reiniging:
Om je bril grondig te reinigen kun je hem een brillenbad geven. In een speciale koker met reinigingsvloeistof wordt al het vuil, waaronder huidvet en transpiratie verwijderd, ook op de moeilijk bereikbare plekken. Hiermee voorkom je vroegtijdige verkleuring en corrosie van de bril en de brillenglazen.

Grondige reiniging door een opticien:
Krijg je zelf je bril niet goed schoon? Een opticien kan je bril reinigen in een ultrasoon bad, waarin het vuil losgeweekt wordt met ultrasone golven. Je kunt er ook voor kiezen om je bril standaard jaarlijks professioneel door een opticien te laten reinigen. Dan weet je zeker dat ook het vuil op moeilijk bereikbare plekken verwijderd wordt.

Droogmaken van de bril:
Je kunt je bril het beste droogmaken met een schone microvezeldoek. Voeg nooit wasverzachter toe als je de microvezeldoek wast, dan blijft er namelijk een vettige waas achter op de glazen. Gebruik ook nooit keukenpapier of papieren zakdoekjes om de bril te drogen, eventuele houtvezels in het papier kunnen de brilglazen beschadigen.

Bescherming onderweg of op reis:
Als je op reis gaat of onderweg bent kun je het beste speciale microvezeldoekjes gebruiken om je bril te reinigen. Deze doekjes zijn te koop bij de opticien. Bewaar deze doekjes bij voorkeur samen met je bril in een brillenkoker, zodat ook de doekjes zelf schoon blijven.

 

Extra onderhoudstips:

  • Gebruik altijd je beide handen om de bril op en af te zetten. Hiermee voorkom je dat het montuur en de scharnieren vervormen
  • Stel je bril niet bloot aan extreem hoge temperaturen zoals in de sauna of onder een hete douche. Let op dat de temperatuur in een dashboardkastje ook erg hoog kan oplopen als de auto in de zon geparkeerd staat.
  • Voorkom plotselinge temperatuurwisselingen.
  • Laat een nieuwe bril na twee of drie weken bij een opticien controleren om te beoordelen of de pasvorm goed is.
  • Probeer nooit zelf een bril bij te stellen. Een opticien heeft hier de juiste apparatuur voor. Als het niet goed gebeurt, riskeer je dat de brilglazen onder spanning komen te staan. Het is verstandig om je bril af en toe door een opticien af te laten stellen. Zo behoud je het maximale draagcomfort.