Wat kosten glazen?

  • Prijs van een brillenglas: wat kosten brillenglazen?

 

Er zit erg veel verschil in de prijs van brillenglazen. Deze prijsverschillen worden voornamelijk veroorzaakt door de opties die je hebt om het kijkcomfort te verhogen. Een standaard glas met een brekingsindex van 1.5 en een enkele hardingslaag is minder duur dan een glas waarop allerlei uitbreidingen van toepassing zijn. Welke uitbreiding je kiest, is soms ook afhankelijk van je leeftijd en de sterkte die je nodig hebt.

 

De prijs van unifocale brillenglazen varieert van € 50,- tot € 199,- per glas. De prijs is afhankelijk van:

  • Het merk
  • De opties die je kiest

 

Ga je een unifocaal (enkelvoudig) brillenglas samenstellen, dan heb je vaak de keuze uit de volgende opties:

 

  • De dikte van de glazen: hiervoor kies je een bepaalde hardheid. Deze wordt uitgedrukt in brekingsindex. De brekingsindex varieert van 1.5 tot en met 1.76 brekingsindex. De keuze is afhankelijk van je sterkte en van het type montuur. In een omrande kunststof bril zou je voor een standaard brillenglas van 1.5 kunnen kiezen. Maar alleen als je sterkte niet te hoog is!
  • Coatings: de verschillende afwerkingen maken de glazen ook duurder, maar uiteraard ook mooier en ze verhogen het kijkcomfort. Je kunt bijvoorbeeld een super ontspiegeling aan laten brengen die bijna niet meer reflecteert. Bij zo’n super ontspiegelende laag zit vaak automatisch een sterke kraswerende laag en een water- en vuilafstotende coating inbegrepen.
  • Lichte leesondersteuning: Als je een unifocale bril draagt om veraf beter te kunnen zien, kun je overwegen om een glas aan te schaffen met een lichte leesondersteuning. Onderin het glas is iets meer plussterkte verwerkt, waardoor je je ogen wat minder hoeft in te spannen op een korte afstand. Dat kijkt veel rustiger bij het lezen op bijvoorbeeld je iPad of telefoon.
  • UV- en Blauwfilter coating: Een extra Uv-filter op je glazen geeft je een nog betere bescherming tegen schadelijke Uv-straling. Een blauwfilter coating zorgt ervoor dat je minder last hebt van het blauwe licht van je telefoon of iPad. Dit blauwe licht maakt actiever. Met een bluefilter kijk je rustiger en heb je minder kans hebt op branderige en vermoeide ogen.

 

 

Kiezen tussen een unifocaal glas met leesondersteuning of een multifocaal (varifocaal/ varifocus) glas

 

Multifocale brillenglazen zijn bedoeld voor mensen die boven de 40 jaar zijn en wat meer leesproblemen hebben. Voor jongeren volstaat een unifocaal brillenglas met een lichte leesondersteuning meestal.

Het leesgebied bij een multifocaal brillenglas is namelijk meer en beter ontwikkeld dan bij een unifocaal glas met een lichte leesondersteuning.

 

De prijs van multifocale brillenglazen varieert van € 125,- tot € 600,- per glas. De prijs wordt bepaald door:

  • Materiaal (i.e. de brekingsindex van het glas)
  • Coatings
  • De opbouw van het brillenglas: standaard of op maat gemaakt?

 

Een standaard ontwerp heeft een simpel design en een smal leesgebied. Bij een op maat gemaakt brillenglas worden alle parameters en oogbewegingen opgemeten en vertaald naar het brillenglas.

In een multifocaal brillenglas zijn meerdere sterktes geperst. Heb je een hoge sterkte voor veraf? Kies dan voor een op maat gemaakt glas, zodat je minder vertekening hebt van de zogenaamde ‘vuile’ sterktes.