“Welke bril past bij mijn gezicht?”

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een bril uitzoekt: het glas, de kleur van het montuur, het materiaal, de prijs én natuurlijk de vorm. Maar welke bril staat nou het mooist bij jouw gezicht? Op Kieshelder.nl kun je je uitgebreid oriënteren als je van plan bent om een nieuwe bril uit te zoeken. Om het je nog iets makkelijker te maken, bespreken we in dit blog vijf verschillende gezichtsvormen, en geven we je per gezichtsvorm tips waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een nieuwe bril.

1. Het langwerpige gezicht

Een langwerpig gezicht is vaak een smal, wat langer gezicht met hoge jukbeenderen. De lengte van het gezicht komt vaak overeen met 1,5 keer de breedte. Het gezicht heeft geen uitgesproken breedste punt: de breedte bij de jukbeenderen is ongeveer gelijk aan de breedte bij de slapen. De kaaklijn is meestal puntig en de haarlijn smal.
Heb jij een langwerpig gezicht? Kies dan een bril die je gezicht als het ware in balans brengt, zoals een ronde bril, of een bril met een groter montuur. Let er ook op dat de brillenpootjes in het midden van het montuur zitten, anders lijkt je gezicht juist weer langer.

2. Een rond gezicht

Een rond gezicht kenmerkt zich door een ronde kin en een afgeronde kaak- en haarlijn. Het breedste punt zit ter hoogte van de jukbeenderen. De gezichtsverhouding is korter: de lengte van het gezicht is kleiner dan 1,5 keer de breedte.
Heb je een rond gezicht? Ga dan voor een bril die je gezicht wat minder rond maakt. Hoekige brilmonturen of brillen die aan de bovenkant breder zijn dan aan de onderkant staan je meestal goed. Zorg er ook voor dat de onderkant van de bril niet op de jukbeenderen valt, maar erboven.

3. Een hoekig gezicht

Een hoekig gezicht is vaak een wat langer gezicht, met een hoekige kaaklijn. Het voorhoofd en de wangen hebben nagenoeg dezelfde breedte. Het gezicht is het breedst bij de jukbeenderen en de haarlijn is breed. Als je een hoekig gezicht hebt, staan ronde of ovale brillen vaak mooi. Ook een vlinderbril, een bril met een halve rand of een bril met details aan de bovenkant zijn een goede optie. Kies in elk geval voor een bril die breder is dan je kaaklijn.

4. Een hartvormig gezicht

Bij een hartvormig gezicht is het gezicht het breedst bij het voorhoofd en/of de jukbeenderen en wordt het weer smaller naar kin toe. De kaaklijn is puntig en de haarlijn is breed (eventueel met een v-vormige punt in het midden). Een bril met een montuur dat breder is dan je voorhoofd creëert een mooie balans. Hoekige monturen, zoals het klassieke Wayfarer model staan ook goed bij een hartvormig gezicht. Een bril met veel details aan de bovenkant is voor jou een minder goede keuze.

5. Het ovale gezicht

Een ovaal gezicht oogt wat langer en smal, maar heeft een gemiddelde gezichtsverhouding: de lengte is nagenoeg exact 1,5 keer de breedte. Het voorhoofd is wat smaller, het breedste gedeelte van het gezicht bevindt zich bij de slapen. De jukbeenderen zijn weer een beetje smaller en de kaaklijn is afgerond, net als de haarlijn. Als je een ovaal gezicht hebt, staan eigenlijk alle monturen je goed. Lucky you! Het is wel het mooist als de bril net zo breed is als je gezicht.

Hopelijk heb je nu een goede indruk van wat je gezichtsvorm is en welk montuur daar goed bij past. Een prima start van de zoektocht naar je favoriete accessoire!

Wil je graag op de hoogte blijven over alle trends en ontwikkelingen op het gebied van ogen en brillen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, of volgens op Facebook of Instagram.

Wil je weten welke opticien bij jou in de buurt het beste advies voor jouw ogen kan geven? En jou de beste oogzorg kan bieden?

Bel vrijblijvend: 085-0203377

Kieshelder brengt je in contact met een kwaliteitsopticien bij
jou in de buurt, die het beste voor heeft met jouw ogen’

Schrijf je in de voor onze nieuwsbrief